Legionella in Boxtel

/ 0 Reacties / in Algemeen / Door

 

HydroBusiness is geschrokken van het feit dat de legionellabacterie die is aangetroffen in een bedrijfsafvalwaterzuiveringsinstallatie van ons in Boxtel, mogelijk de bron is van besmetting van enkele mensen in de omgeving. Bij al onze activiteiten staan veiligheid en gezondheid steeds voorop. We willen dan ook ons medeleven betuigen aan de mensen die ziek zijn geworden.

Wij verlenen onze volledige medewerking aan de onderzoeken van de GGD. En we hebben in overleg met de GGD direct passende maatregelen genomen om het risico op eventuele verspreiding te voorkomen.

HydroBusiness voldoet aan alle vergunningseisen en wordt regelmatig geïnspecteerd. Afvalwaterzuiveringen zoals die van ons in Boxtel waren niet eerder in beeld als mogelijke bron voor de verspreiding van de legionellabacterie. In Nederland bestaat dan ook geen regelgeving met richtlijnen voor legionella normen voor afvalwaterzuiveringen.

Wij kunnen ons voorstellen dat u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft, u kunt hiervoor contact opnemen met de heer Noud Bex via telefoonnummer 06-53491534.

 

P E R S B E R I C H T van GGD Hart van Brabant

18 december 2017

 

Legionella aangetroffen bij HydroBusiness in Boxtel

Eind 2016 en in 2017 werden er bij de GGD een aantal legionella-besmettingen uit Boxtel gemeld. Zoals gebruikelijk startte de GGD een brononderzoek en werden alle waarschijnlijke bronnen getest. Daarin werd geen legionella aangetroffen. Daarop besloot de GGD ook waterbronnen te onderzoeken, die minder voor de hand liggen. In de eerste week van december werd dezelfde legionellabacterie aangetroffen bij HydroBusiness, een bedrijfsafvalwaterzuivering in Boxtel. Zij troffen direct maatregelen om het risico op eventuele verspreiding te voorkomen.

De zuivering van HydroBusiness was niet eerder in beeld, omdat het geen voor de hand liggende bron is. Het is een zuiveringsproces waarbij bacteriën afvalwater zuiveren en waardevol biogas produceren. Hierin worden geen duidelijke waterdruppels gevormd. In Nederland zijn nooit eerder legionella patiënten gemeld als gevolg van dit type bron. De afgelopen maand ontving de GGD geen nieuwe legionellose-meldingen uit Boxtel.

 

Onderzoek

Bij legionella-meldingen start de GGD onderzoek om een mogelijke bron te achterhalen. Hierin vraagt de GGD aan alle mensen met legionellose waar ze zijn geweest. Bij het vermoeden van een gezamenlijke bron wordt deze bemonsterd en getest.

 

Wat is legionellose?

Legionellose is een infectie door een bacterie. Deze bacterie heet Legionella. De meeste mensen worden na blootstelling aan deze bacterie niet ziek. Als er wel ziekteverschijnselen optreden gebeurt dat meestal vijf à zes dagen na besmetting. Het begint dan met lichte koorts, spierpijn en zich niet lekker voelen. Na enkele dagen kan een longontsteking ontstaan met hoge koorts (boven de 39 graden) en koude rillingen. Bij dergelijke klachten neemt men contact op met de huisarts. Kijk voor meer informatie over legionella op: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/L/Legionella

 

Niet besmettelijk

Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u kleine druppeltjes waterdruppeltjes inademt die zijn besmet met legionellabacteriën. Het drinken van besmet water levert geen gevaar op. Legionella is ook niet over te dragen van mens op mens.UPDATE

In onze bedrijfsafvalwaterzuivering zijn in december 2017 legionellabacteriën aangetroffen. In overleg met de GGD zijn direct maatregelen genomen om het risico op eventuele verspreiding te voorkomen. De maatregelen zijn nog steeds van kracht. Sinds de genomen maatregelen zijn er geen nieuwe ziektemeldingen bijgekomen.

De GGD, het RIVM en de Omgevingsdienst voeren nog aanvullend onderzoek uit. HydroBusiness werkt hier volledig aan mee door al haar informatie beschikbaar te stellen.Meer informatie?

Voor vragen of meer informatie over legionella kunt u contact opnemen met de GGD Hart voor Brabant, via tel: 088-368 64 21.

 

 

Reageren is niet mogelijk.