Drinkwaterbesparing en leveringszekerheid door toepassen gezuiverd industriewater

/ 0 Reacties / in Algemeen / Door

 

Steeds meer bedrijven in de industrie kiezen voor het verduurzamen van watergebruik. Zo ook Sensus. Sensus is een wereldwijde leverancier van het ingrediënt inuline, wat gewonnen wordt uit cichoreiwortels. Dit ingrediënt wordt onder andere gebruikt voor suiker- en vetverlaging, vezelverrijking en het zogenoemde prebiotische effect. Het kent verschillende toepassingen in de levensmiddelenindustrie, van bakkerijproducten, zoetwaren, chocola en dranken tot mueslirepen, babyvoeding, supplementen en diervoeding. Inuline draagt bij aan een duurzame, plantaardige toekomst. Bij het productieproces zijn grote hoeveelheden water nodig. Om geen gebruik te hoeven maken van leidingdrinkwater levert HydroBusiness gezuiverd grondwater voor toepassing in het productieproces van inuline.

Gezuiverd grondwater voor reinigingsproces cichoreiwortel

Sinds 2009 heeft Sensus een vergunning voor het oppompen van grondwater. HydroBusiness zuivert grondwater en levert uiteindelijk onthard water voor het reinigingsproces van de cichoreiwortel. Er wordt gebruik gemaakt van vijf ondiepe putten van 120 meter diep, en twee diepe putten van 180 meter diep. Het water komt binnen via een cascade en wordt door een zandfilter gefilterd. Via een onthardingsinstallatie wordt het water uiteindelijk als zacht water aan Sensus geleverd. Sinds twee jaar levert HydroBusiness als aanvullende service ook een aparte pekelwaterstroom vanuit de zuiveringsinstallatie. De aparte pekelwaterstroom wordt gebruikt voor het reinigen van het leidingwerk.

Hoe de zuivering werkt

Er zijn twee piekperiodes per jaar, ook wel de campagneperiode en raffinageperiode genoemd. De campagneperiode start begin september, wanneer de wortelen van het land komen. Begin augustus gaat HydroBusiness inlopen, zodat de installatie klaarstaat bij aanvang van de campagne en het water op tijd gezuiverd wordt. De campagneperiode loopt tot januari, afhankelijk van de gevraagde hoeveelheid. Vervolgens wordt direct overgeschakeld naar de raffinageperiode, welke meestal tot april duurt. Het proces is in principe volledig geautomatiseerd, en alles kan op afstand worden gemonitord. HydroBusiness is desondanks zeker één keer per week op de locatie om specifieke controles te doen, te inspecteren of schoon te maken en om feeling te houden met de klant. Ook tijdens de zoutleveringen, zout wordt gebruikt voor het regenereren van het hars waarmee het zachte water wordt gemaakt, is er iemand van HydroBusiness aanwezig. Op deze manier wordt de klant volledig ontzorgd.

Onderhoud van de zuivering

Na de raffinageperiode start de zomerstop. In deze periode vindt het grote onderhoud plaats aan de installatie, zoals het leidingwerk, de pompen en de keerkleppen. Zo wordt de zoutsilo een keer in de twee jaar preventief schoongemaakt om te voorkomen dat er een zoutkleilaag ontstaat waardoor het water er niet meer doorheen kan. Ook wordt alles geïnspecteerd en waar nodig gereinigd of vervangen, zodat levering van gezuiverd industriewater weer kan worden zeker gesteld.

De voordelen van een zuivering

Door het toepassen van industriewater is Sensus nagenoeg onafhankelijk van leidingdrinkwater. Er wordt gezuiverd water geleverd dat geschikt is voor de toepassing ervan. Het juiste water voor het juiste gebruik. Sensus mag uitgaan van leveringszekerheid en wordt ontzorgd doordat een procesonderdeel wordt uitbesteed aan HydroBusiness. De zuiveringsinstallatie kent een duurzaam karakter, omdat er vanuit een reststroom pekelwater wordt aangemaakt voor de regeneratie van de ontharders en om ontijzeringsfilters te spoelen. Door deze wijze van hergebruik wordt de totale afvalwaterstroom beperkt.

Verduurzamen van watergebruik

Het verduurzamen van watergebruik wordt steeds belangrijker. HydroBusiness heeft de kennis en expertise in huis om bedrijven te ontzorgen op het gebied van afvalwaterzuivering, industriewaterlevering en hergebruik van water. Interesse in de mogelijkheden voor alternatieven van drinkwater? Wilt u continuïteit in de beschikbaarheid van uw water voor uw industrie? Uw watergebruik duurzamer maken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. We vertellen u er graag meer over.

Reageren is niet mogelijk.