Incident schuimvorming afvalwaterzuiveringsinstallatie Vion

/ 0 Reacties / in Algemeen / Door

Op woensdagnacht 7 februari 2024 deed zich een incident voor bij de afvalwaterzuiveringsinstallatie van HydroBusiness, gelegen op het terrein van Vion in Boxtel. Hierbij is een kleine hoeveelheid schuim over de wand van een tank terechtgekomen in de naastgelegen sloot. Het vrijgekomen schuim is binnen enkele uren verwijderd en er is geen milieuschade ontstaan.

Noodzakelijke stap in het zuiveringsproces

Het afvalwater dat op deze zuiveringsinstallatie wordt behandeld, heeft de neiging om te gaan schuimen wanneer het wordt belucht. De beluchting is een noodzakelijke stap in het zuiveringsproces. Om overmatige schuimvorming en het vrijkomen van schuim buiten de installatie te voorkomen, wordt te allen tijde (food-grade) antischuimmiddel gedoseerd. Hoewel dit doseersysteem normaal functioneerde, bleek het mogelijk onvoldoende te zijn om al het schuim binnen de installatie te houden.

Melding gedaan

Na het constateren van het schuim is er melding gedaan bij de MilieuKlachtenCentrale van de provincie Noord-Brabant en bij het waterschap. Daarnaast is de dosering van het antischuimmiddel verhoogd om verdere schuimproductie en -verspreiding te voorkomen. Een lokale loonwerker is ingeschakeld om het vrijgekomen schuim uit de sloot te verwijderen en de wand opnieuw schoon te maken. De exacte oorzaak van de overmatige schuimproductie moet nog worden vastgesteld.

 

 

Reageren is niet mogelijk.