Project afvalwaterzuivering met energieproductie

HydroBusiness heeft in samenwerking met Colsen een afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) voor VION ontworpen, gebouwd en gefinancierd. In opdracht van VION blijft HydroBusiness langjarig verantwoordelijk voor de volledige exploitatie, inclusief het beheer en onderhoud van de installatie op industrieterrein Ladonk in Boxtel.

HydroBusiness ontzorgt en neemt verantwoordelijkheid over

De nieuwe AWZI heeft meer zuiveringscapaciteit en presteert beter met betrekking tot geur en geluid en levert tevens duurzame energie. De nieuwe installatie sluit daarmee volledig aan op het belang dat VION hecht aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. VION is een internationaal opererend foodbedrijf. Het Nederlandse concern maakt hoogwaardige voedingsmiddelen en ingrediënten voor mens en dier. VION Food produceert en verwerkt hoogwaardige varkensvlees- en rundvleesproducten in Nederland en Duitsland

Werking van de afvalwaterzuiveringsinstallatie

Naast de verhoogde capaciteit kent de nieuwe zuivering nog meer voordelen. Zo zorgt een anaerobe vergisting ervoor dat er biogas ontstaat tijdens het zuiveringsproces. Een BIDOX® installatie regelt de biologische ontzwaveling van het gevormde biogas, zodat het gas kan worden ingezet als energiebron binnen het productieproces van VION. Om het voorgezuiverde afvalwater verder geschikt te maken voor intern hergebruik wordt een efficiënte aerobe behandelingsstap toegepast. Hiervoor is een MBR-NAS® (Membraam Bio Reactor) op basis van anammox-bacteriën gerealiseerd.

Geïntegreerde aanpak maakt duurzaam

De zuivering bij VION toont aan dat een geïntegreerde aanpak van vergisting en efficiënte afvalwaterzuivering in een industriële omgeving leidt tot een aanzienlijke verduurzaming van het productieproces. Zuiveringsexpert Colsen is dankzij een innovatieve aanpak en state of the art oplossingen in staat de energieopbrengst van een deel van het proces te maximaliseren en de energievraag van een ander deel te minimaliseren.

Kenmerken

  • Energie uit biogas
  • Capaciteit van 750.000 m³ per jaar

Voordelen

  • Economisch en milieu voordeel
  • Outscourcing van een specialistisch proces
  • Duurzaam