Project zacht bedrijfswater voor Sensus

Sensus B.V. is een onderdeel van de Cosun-groep en produceert innovatieve ingrediënten voor de voedingsmiddelenindustrie. Op de productielocatie te Roosendaal wordt uit cichoreibieten inuline gemaakt. Inuline wordt als extra voedingsvezel aan voedingsmiddelen toegevoegd. Inuline bevordert een goede darmflora en verhoogt daarmee de weerstand. Bij dit productieproces zijn grote hoeveelheden water nodig, waarvoor tot nu toe leidingdrinkwater werd gebruikt.

Sensus heeft sinds 2009 een vergunning voor het oppompen van 800.000 m³ per jaar. Dit grondwater wordt – na zuivering – ingezet in het productieproces van Sensus. Omdat het zuiveren van grondwater niet tot de kern-activiteiten van Sensus behoort, kiest Sensus ervoor om HydroBusiness in te schakelen voor de productie van onthard proceswater uit het grondwater.

Werking van de installatie

Voor de productie van het benodigde ontharde proceswater bouwde HydroBusiness een installatie waarbij grondwater uit het tweede watervoerende pakket (vijf bronnen) gemengd wordt met grondwater uit het derde watervoerende pakket (twee bronnen). Dit mengwater wordt intensief behandelt waarbij zuurstof aan het water wordt toegevoegd en kooldioxide, methaan en waterstofsulfide worden verwijderd. De volgende stap in het proces is zandfiltratie, waarbij met name ijzer, mangaan en ammonium worden verwijderd. Na deze stap is het water van drinkwaterkwaliteit. De vervolgstap is het reduceren van de hardheid van het water tot 0° D. Hiervoor zijn drie ionenwisselaars in het proces opgenomen waarin de calcium en magnesium ionen ‘gewisseld’ worden voor natrium ionen.

Duurzaam

De zuiveringsinstallatie kent nog een innovatief onderdeel dat de installatie een extra duurzaam karakter geeft. Sensus heeft een reststroom uit een RO-installatie. Deze reststroom wordt opnieuw ingezet om pekelwater aan te maken voor de regeneratie van de ontharders en om ontijzeringsfilters te spoelen. Door deze wijze van hergebruik wordt de totale afvalwaterstroom beperkt.

Kenmerken

  • Gebruik van zandfiltratie
  • Ionenwisselaars
  • Capaciteit van 300 m³ per uur

Voordelen

  • Nagenoeg onafhankelijk van leidingdrinkwater
  • Outsourcing van een procesonderdeel aan HydroBusiness
  • Duurzaam