Duurzaam industriewater op bedrijventerrein Moerdijk

Op bedrijventerrein Moerdijk levert HydroBusiness industriewater. Voor een groot aantal industriële processen is niet de hoogst mogelijke waterkwaliteit noodzakelijk, bijvoorbeeld voor koelen, spoelen en reinigen. Door gebruik te maken van oppervlaktewater wordt bespaard op de grondwatervoorraad die belangrijk is voor de drinkwatervoorziening: een milieuverantwoord alternatief en aanzienlijk goedkoper dan drinkwater.

Werking van de installatie

Voor de productie van 6 miljoen m³ industriewater per jaar wordt water uit de spaarbekkens van de Brabantse Biesbosch gebruikt. Deze bekkens worden weer gevuld met water uit de Maas dat door de lange verblijftijd een eerste natuurlijke zuivering ondergaat (bezinking). Het water wordt vervolgens via een leiding getransporteerd naar een industriewaterproductiebedrijf in Zevenbergen. Hier wordt het water zodanig gezuiverd dat het geschikt is voor de meeste industriële toepassingen. Het gezuiverde water wordt gedistribueerd naar de verschillende industriële afnemers op industrieterrein Moerdijk. De leveringszekerheid voor de afnemers wordt gewaarborgd door waterreservoirs op het waterproductiebedrijf die een extra buffer vormen. Daarnaast is er nog een back-up vanuit het openbare drinkwaternet van Brabant Water.

Samenwerking

Sinds eind jaren zeventig wordt industriewater aan bedrijven zoals Shell Chemie Nederland geleverd. Dit project toont aan dat een geslaagde samenwerking tussen de industrie, Havenschap Moerdijk en HydroBusiness voordeel oplevert voor alle partijen. De industrie is gebaat bij goedkope grondstoffen voor haar bedrijfsprocessen, terwijl HydroBusiness kostbaar grondwater bespaart voor drinkwaterproductie.

HydroBusiness B.V.

HydroBusiness levert industriewater en zuivert afvalwater. Hiervoor ontwerpt, bouwt, exploiteert en financiert zij zuiveringsinstallaties. HydroBusiness beschikt over een bewezen projectportfolio in de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie en verwerkende industrie. HydroBusiness rekent gerenommeerde partijen als Cargill, DMV International en Shell tot haar klanten. Daarnaast beschikt HydroBusiness over een uitgebreid netwerk, uitlopend van leveranciers en adviseurs tot subsidieverleners.

Kenmerken

  • Water voor de industrie
  • 6 miljoen m³ per jaar gezuiverd oppervlaktewater
  • Capaciteit: 1.100 m³ per uur
  • Netto buffercapaciteit: 7.000 m³

Voordelen

  • Grootste industriewaterproject van Nederland
  • Lagere waterkosten voor de industriële afnemers
  • Milieuverantwoord
  • Extra leveringszekerheid