Koelwater installatie DAF Trucks vernieuwd

/ 0 Reacties / in Algemeen / Door

Bij DAF Trucks in Eindhoven verzorgt HydroBusiness het koelwater voor de fabricage van de trucks. Deze installatie is nu vernieuwd zodat deze weer helemaal aansluit bij de behoefte van DAF. Hier voor is de productiecapaciteit opgevoerd van 120 m3 per uur naar 180 m3 per uur. De back-up voorziening met drinkwater is daardoor veel minder nodig.

 
Het koelwater wordt gemaakt door kanaalwater van het Eindhovenskanaal te zuiveren door middel van membraantechniek. Het kanaalwater wordt door middel van een visrooster en een tweetal voedingspompen naar het gebouw gepompt. Hier wordt het kanaalwater eerst door een microzeef voorgezuiverd. Waarna het naar de membranen wordt gevoerd. De oude membranen zijn twaalf jaar in gebruik geweest en waren aan vervanging toe. Door verbeteringen in de techniek van deze membranen was het mogelijk om met het zelfde aantal drukbuizen het filteroppervlakte te ver-hogen van 1480 naar 1800 m2.

 
Met het positieve gevolg dat de productie word verhoogd tot de eerder genoemde 180 m3/h. Ruim voldoende om aan het contract met de DAF te voldoen. Het vergroten van het filteroppervlak heeft wel tot gevolg dat er ook met meer water terug gespoeld moet worden wat weer resulteerde in een nieuwe grotere spoelpomp.

 

Verwerkende industrie

Doordat er elk uur 180 m3 kanaalwater door de membranen wordt gezuiverd blijft er uiteraard vuil achter in de membranen. Dit vuil wordt elk half uur door middel van een hoog debiet spoelwater terug gespoeld. Deze spoeling zorgt er voor dat de membranen voor 99% schoon worden. De resterende 1% wordt door middel van chemicaliën gereinigd. Hiervoor wordt er, na 25 terugspoelingen met water, in de membranen een oplossing van Hypozol (chloor) en water gezet die dan een klein half uur mag inweken en dan weer met water eruit wordt gespoeld.

 
Nadat voor de tweede keer met Hypozol is gereinigd (na 50 terugspoelingen met water) volgt er direct achteraan een extra chemische reiniging met een zoutzuuroplossing die ook zo’n 30 minuten duurt. Dit schoonmaak regime zorgt er voor dat de membranen steeds voor nagenoeg 100% schoon worden. De oude chemicaliën installatie voldeed niet meer aan de huidige normen en is daarom ook kompleet vernieuwd. Bestaande uit vulkasten, opslagtanks, doseerpompen, dubbelwandig leidingen en doceerpunten. Deze voldoen nu aan de BRL norm.

 
De distributie-unit bestaat uit drie geregelde pompen en een drukketel. Deze zijn nog in zo’n goede staat dat is besloten om deze nog in bedrijf te houden. Deze unit pompt het koelwater van uit de koelwatervoorraadkelder naar die fabrieksgebouwen van DAF, waar koeling nodig is. In principe zijn 2 pompen genoeg. Dus hebben we altijd een reserve pomp ter beschikking mocht een pomp in storing vallen.

 
Met deze renovatie hopen we weer een tiental jaren een ongestoorde koeling voor DAF te kunnen garanderen.

Reageren is niet mogelijk.