Zonneweide Zevenbergen – de oplevering

/ 0 Reacties / in Algemeen / Door

​In april 2020 is de renovatie van WPB Zevenbergen afgerond. De in het project getroffen energiebesparende maatregelen hebben over het jaar 2020 geleid tot ca. 11,3% (ca. 222.600 kWh) aan energiebesparing. Dit is vooral te danken aan de HD pomp-optimalisatie, inzet frequentieomvormers & efficiëntere elektromotoren, ledverlichting en een upgrade van procesautomatisering naar SPA16. Behalve een verbetering in efficiëntie is er op deze locatie ook gewerkt aan de opwek van groene stroom.

In de aanvoerleiding van ruw Biesboschwater, welke sinds 2 april 2020 onder druk wordt bedreven (voorheen vrij verval), is een Energie terugwinunit (ETU) opgenomen. In 2020 werd hiermee 149.852 kWh aan elektriciteit teruggewonnen. Aansluitend op het renovatieproject zijn 616 stuks zonnepanelen aangebracht in een veldopstelling, met een verwachte jaaropbrengst van 241.700 kWh. Inbedrijfstelling vond eind 2020 plaats, waardoor de opbrengst dat jaar beperkt bleef tot een bescheiden 2.144 kWh. Inmiddels is de zonneweide volledig opgeleverd & operationeel. En dankzij de vernieuwde afrastering ook klaar om schapen te ontvangen.

De eerste ervaringen met de zonneweide zijn positief. Vanaf eind maart zien we periodes waarbij de zonneweide de levering van elektriciteit voor het waterproductiebedrijf geheel voor eigen rekening neemt. Waarbij we regelmatig ook al wat terug leveren aan het regionale elektriciteitsnet. Omdat de beste & meeste zon-uren dit jaar natuurlijk nog moeten komen, belooft dit veel goeds.

Reageren is niet mogelijk.